23 september, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” heter Stina Oscarsons handbok. Det är en bok för oss alla medborgare, som vill skapa förändringar – utan våld! – för att vårda och upprätthålla den demokrati som generationer innan vi kom hit byggde åt oss.

Stina Oscarson! Missade du hennes föredrag under Framtidsveckan på Storbrunn 19 september? Missa henne inte igen om du dyker på någon annons om att hon håller föredrag. Stina Oscarson lyckas, utan att skriva någon på näsan, injicera mod och hopp i den som verkligen lyssnar på vad hon har att säga: SAMTAL! SAMTAL! SAMTAL! Samtala med alla, även med den som inte tycker som du. Den som förespråkar våld som den enda metoden för konfliktlösning, kommer att skapa ännu mer våld och har helt missat det som gör att konflikter inte ens skapas: SAMTAL!
Att samtala i god tid är att förebygga konflikter och stridigheter. När vi inleder kommunikation med hårda ord, nävar och vapen – det kan aldrig sluta bra.

Stina Oscarson

Stina Oscarson lät sig inspireras av Gene Sharps bok ”From dictatorship to democracy”, även det en handbok med 198 tips för att förändra världen – utan våld! Även samtal kan vara ansträngande, men det är där vi måste börja! Med SAMTAL!

Eftersnack i OF och en i styrelsen berättade att boken ”From dictatorship to democracy” minsann finns i den egna bokhyllan. Och nu finns även ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” i hyllan. Vi köpte varsitt exemplar, och nu läser vi och SAMTALAR, SAMTALAR och SAMTALAR om hur vi vill förändra inte kanske hela världen, men vi kan gräva där vi står och förändra till det bättre i vår kommun.
Att gräva där man står är en bra början.”

20 september, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för Land och stad – nya relationer i en osäker tid

Land och stad – nya relationer i en osäker tid

I tisdags, den 18 september, deltog vi som åhörare på föreläsningen ”Land och stad – nya relationer i en osäker tid”. Erik Westholm var föredragshållare. Westholm är professor emeritus vid institutionen för Stad och Land vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Trots att endast nio personer valde att lyssna på föreläsningen på Storbrunn, blev det bra diskussioner med frågor från läktaren till föredragshållaren.
Märkligt att inte fler intresserar sig för den här typen av föreläsningar, särskilt när en tredjedel av invånarna bor på landsbygden i vår kommun. Då behövs en politik som tar hänsyn till just det. Men politiker kan förstås inte ta beslut om var invånarna ska storhandla m.m. Vill du ha din butik kvar i morgon bör du handla i den idag.

Westholm nämnde att även om fysisk service försvinner från landsbygden, finns den ändå tillgänglig men på längre håll. Banken, som ett exempel, finns på nätet. Lanthandeln diskuterades, och när kunderna sviker och handlar någon annanstans lägger lanthandeln ner, men det brukar inte innebära att befolkningsunderlaget minskar lokalt. Däremot, om en skola avvecklas blir det ingen inflyttning av barnfamiljer, men de barnfamiljer som redan finns på bygden/orten bor kvar.

Efter föredraget och ute på stan igen diskuterade vi i OF en liknande föreläsning vi var på i Folkets Hus i Hargshamn, med PO Tidholm som föreläsare: ”Läget i landet”, om hur stad och land dras isär och att staden äger definitionen av landsbygden utifrån vad staden behöver landsbygden till. Vi såg även paralleller till Hans Roslings bok ”Factfulness”. Den bild många har av att landsbygden är på dekis stämmer helt enkelt inte när man börjar studera fakta.

Landsbygdsfrågorna i vår kommun är spännande att fundera på, tycker vi i OF! Investera och utveckla landsbygden med hyreslägenheter, med fler årskurser till de tre landsbygdsskolorna som finns kvar, tycker vi.

Erik Westholm

18 september, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för Framtidsveckan inledd!

Framtidsveckan inledd!

Carl Reinhold Bråkenhielm

Igår den 17 september deltog vi som åhörare på Storbrunn när Framtidsveckan inleddes med föredraget ”Informationsbevarande inom kärnavfallsfrågan” med Carl Reinhold Bråkenhielm som föredragshållare. Vi blev inte fler än runt 15 personer som ville lyssna på föredraget. Ett jätteintressant föredrag!

Bråkenhielm är präst, teolog och professor i empirisk livsåskådningsforskning vid Uppsala universitet. Han är även ordförande i Kärnavfallsrådet och inledde föredraget med en rolig historia från verkligheten:
– Varför ska vi ha teologer i Kärnavfallsrådet?
– Därför att teologer är experter på evigheten!

Att förvara använt kärnbränsle i 100 000 år är en blinkning i universums tid, men en evighet för människan. Är det verkligen bara att skicka ner det använda kärnbränslet för slutförvar och sedan försluta och bomma igen hela förvaret? Vem har det juridiska ansvaret för ett förslutet slutförvar? Den frågan har inte fått något svar ännu.

Bråkenhielm resonerade även kring människans natur och nyfikenhet. Hur ska vi som lever nu informera Framtiden om slutförvaret? Ska vi informera? Eller ska vi låta bli att informera om att det finns livsfarligt kärnavfall där nere? Människan är av naturen nyfiken. Om vi varnar för slutförvaret men Framtiden inte ens förstår de symboler och språk vi använder idag – ser Framtiden det hela som en gåta att lösa och tar sig in i slutförvaret?

Hur ska vi som lever nu tänka om vad Framtiden har för kunskaper om slutförvar? Ska det använda kärnbränslet vi har idag förvaras så att det kan återtas och slutförvaras på bättre sätt än vad vi idag känner till?
Slutförvar?
Eller djupförvar?

Filmteamet från Sydkorea

Som sagt, ett mycket spännande föredrag om hur vi som lever idag ska kommunicera med Framtiden om det livsfarliga kärnavfallet vi lämnar efter oss.
På plats fanns även ett filmteam från Sydkorea. Även i Sydkorea har man byggt kärnkraftverk innan frågan om slutförvar av använt kärnbränsle fått ett svar. Sydkorea har kontakt med Svensk Kärnbränslehantering (SKB) i frågan om slutförvar av Sydkoreas använda kärnbränsle.

Into Eternity

Gårdagens föredrag inleddes med filmen ”Into Eternity”, som alltså ska spegla djup pessimism om vad som kan hända med slutförvaret om Framtiden inte förstår vad vi grävt ner. Mannen med tändstickan talar med Framtiden.
Titta gärna på filmen: https://www.youtube.com/watch?v=_faWmHBsY1E
Filmen handlar om Onkala, en anläggning i Finland för slutförvar av radioaktivt avfall.

14 september, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för Styrelsemöte 13 september

Styrelsemöte 13 september

Igår den 13 september hade vi styrelsemöte i Ostkustens Framtid. Dagordningen minskar inte ens fast valet är över.
Vi har många evenemang, seminarier och annat spännande inbokade som vi både som parti och enskilda styrelsemedlemmar vill vara med på som åhörare.
Vi har även dragit upp riktlinjer för vägen fram till valet 2022. Vem vet – kanske ställer vi upp även i valet till landstingsfullmäktige då 😉
Ett är säkert: Ostkustens Framtid är här för att stanna och vi ställer upp i valet till Östhammars kommunfullmäktige 2022.
Är du intresserad av de frågor OF vill driva politiskt och vilka värderingar som ramar in den politik vi vill föra? Bli medlem i OF redan idag, och invänta inbjudan till medlemsmöte. Ingen medlemsavgift hos OF!
http://ostkustensframtid.se/bli-medlem
Hoppas vi ses!

12 september, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för Stort och varmt tack!

Stort och varmt tack!

Ostkustens Framtid vill rikta sitt varma tack till de 76 personer som valde att lägga sin röst på oss i söndagens val. Tyvärr räckte det inte till något mandat i kommunfullmäktige.

Vi är otroligt tacksamma för den uppmuntran vi fått, både före, under och efter valet. Vi är tacksamma för de frågor vi fått, att ni har delat våra inlägg här på Facebook och att ni har en önskan om att det ska bli förändringar i politiken i Östhammars kommun. Stort tack till er som vill vara medlemmar i vårt parti.
Hur vi ska arbeta framöver kommer vi bestämma på nästa styrelsemöte.

Återigen – stort tack till er som trodde och fortfarande tror på Ostkustens Framtid!

22 augusti, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för SVTs valkompass: Obligatorisk svenskundervisning ska införas för nyanlända som villkor för bidrag

SVTs valkompass: Obligatorisk svenskundervisning ska införas för nyanlända som villkor för bidrag

SVT har ställt frågor till samtliga av Östhammars kommuns partier som sitter i kommunfullmäktige.
Eftersom Ostkustens Framtid är ett nytt parti i kommunen så finns våra svar inte med. Vi har därför valt att svara på frågorna utanför Valkompassen som service till väljarna.

En av frågorna är denna:
Obligatorisk svenskundervisning ska införas för nyanlända som villkor för bidrag
Enligt det här förslaget så kan försörjningsstödet för nyanlända dras in om de inte deltar i den obligatoriska språkundervisningen.

Vårt svar:
Mycket dåligt förslag. Det är en märklig ton i det här påståendet!
Det verkar göra sken av att en nyanländ flykting inte vill bidra till samhället utan bara vill ha bidrag!

Här hittar du denna fråga i SVTs valkompass.

22 augusti, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för SVTs valkompass: Föräldrar som är hemma med sina små barn ska ha rätt till kommunal barnomsorgspeng

SVTs valkompass: Föräldrar som är hemma med sina små barn ska ha rätt till kommunal barnomsorgspeng

SVT har ställt frågor till samtliga av Östhammars kommuns partier som sitter i kommunfullmäktige.
Eftersom Ostkustens Framtid är ett nytt parti i kommunen så finns våra svar inte med. Vi har därför valt att svara på frågorna utanför Valkompassen som service till väljarna.

En av frågorna är denna:
Föräldrar som är hemma med sina små barn ska ha rätt till kommunal barnomsorgspeng
Barnomsorgspengen är den kommunala ersättning som idag ges per barn till förskolor och annan barnomsorg för att de ska kunna driva sin verksamhet. Detta förslag innebär att denna ersättning även skulle kunna ges till föräldrar som vill vara hemma med sina små barn i åldern 1-3 år. Ersättning ska enligt förslaget uppgå till 6 000 kronor per barn och månad och räknas som inkomst samt vara pensionsgrundande.

Vårt svar:
Vi har svårt att ta ställning i denna fråga eftersom var och en bör få välja själv hur de vill leva sitt liv. Det är ingen naturlag att barn måste gå på förskola. Dock finns det en risk att rådande normer i samhället gör detta till en kvinnofälla. Om detta leder till att vårdnadshavare går ihop och skapar sina egna varianter på barnomsorg kan det vara bra.

Här hittar du denna fråga i SVTs valkompass.

22 augusti, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för SVTs valkompass: Kommuner ska inte bedriva verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet

SVTs valkompass: Kommuner ska inte bedriva verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet

SVT har ställt frågor till samtliga av Östhammars kommuns partier som sitter i kommunfullmäktige.
Eftersom Ostkustens Framtid är ett nytt parti i kommunen så finns våra svar inte med. Vi har därför valt att svara på frågorna utanför Valkompassen som service till väljarna.

En av frågorna är denna:
Kommuner ska inte bedriva verksamhet som konkurrerar med det privata näringslivet
Många företagare upplever en osund konkurrens från kommuner som driver verksamhet inom samma område, det kan till exempel vara inom energiområdet eller fiberutbyggnad. Samtidigt vill många kommuner säkerställa att invånarna får den service de behöver om det lokala näringslivet inte klarar det.

Vårt svar:
Mycket bra förslag. Tyvärr kanske det inte fungerar helt i praktiken. När inte näringslivet finns och har den verksamhet som efterfrågas, bör kommunen kliva in och erbjuda tjänsten inom rimliga gränser. Viktigt är kostnaden bör följa branschpraxis, så att om en företagare vill starta upp något där kommunen driver verksamhet så ska konkurrensen vara likvärdig.

Här hittar du denna fråga i SVTs valkompass.

22 augusti, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för SVTs valkompass: Kommunen ska subventionera byggande och tillhandahållande av billiga hyresrätter

SVTs valkompass: Kommunen ska subventionera byggande och tillhandahållande av billiga hyresrätter

SVT har ställt frågor till samtliga av Östhammars kommuns partier som sitter i kommunfullmäktige.
Eftersom Ostkustens Framtid är ett nytt parti i kommunen så finns våra svar inte med. Vi har därför valt att svara på frågorna utanför Valkompassen som service till väljarna.

En av frågorna är denna:
Kommunen ska subventionera byggande och tillhandahållande av billiga hyresrätter
Subventionera innebär att kommunen betalar en del av kostnaden.

Vårt svar:
Mycket dåligt förslag. Vi är inte emot byggandet av billiga bostäder, utan det handlar om att kommunen inte ska subventionera eftersom det inte finns ekonomiskt utrymme för det. Se istället över krav och regler för bostadsbyggande vilket måste göras på nationell nivå.

Här hittar du denna fråga i SVTs valkompass.

21 augusti, 2018
av Åsa
Kommentarer inaktiverade för SVTs valkompass: Inför 6 timmars arbetsdag inom äldreomsorgen med bibehållen lön

SVTs valkompass: Inför 6 timmars arbetsdag inom äldreomsorgen med bibehållen lön

SVT har ställt frågor till samtliga av Östhammars kommuns partier som sitter i kommunfullmäktige.
Eftersom Ostkustens Framtid är ett nytt parti i kommunen så finns våra svar inte med. Vi har därför valt att svara på frågorna utanför Valkompassen som service till väljarna.

En av frågorna är denna:
Inför 6 timmars arbetsdag inom äldreomsorgen med bibehållen lön
Så kallad arbetstidsförkortning går ut på att man får samma lön men jobbar färre timmar. Tanken är bland annat att det ska ge fler människor arbete och att minska sjukskrivningar.

Vårt svar:
Mycket bra förslag. Arbetet inom äldreomsorgen är tungt och för att vår personal ska må bättre och orka utföra sitt arbete på ett bra sätt ska vi inte slita ut dem i förtid. Förkortad arbetstid kan vara en del i arbetet att bli en bättre arbetsgivare.

Här hittar du denna fråga i SVTs valkompass.