Roadtrip – Forsmark

HUR SER FRAMTIDEN I FORSMARK UT?

Diskussionsprotokoll från OF:s styrelsemöte 11 juni.
Vi lämnade sköna Gräsö och åkte till Forsmark, där vi fortsatte vårt styrelsemöte. Vi tog en lång promenad i Engelska parken och i Franska parken. Forsmark är vackert! Många informativa skyltar om byggnader och platser både på svenska och engelska – turistvänligt.

FORSMARK-SPECIFIKT:
3) Mycket bra parkförvaltning! Skillnad på kommunal parkförvaltning och privat? Hur ser framtiden ut i Forsmark? Slutförvar av använt kärnbränsle?
Här finns Forsmarks Skola, som snart blir Vattenfallgymnasiet. Det gillar vi!
4) Under den goda lunchen på fullsatta Forsmarks Wärdshus diskuterade vi vad en kommun måste driva och inte måste driva. En kommun måste driva grundskolor, men måste inte driva gymnasieskolor. Östhammars kommun har alltså inget lagkrav på sig att driva Bruksgymnasiet.
Hur många folkbokförda elever i Östhammars kommun väljer gymnasium i andra kommuner?
Hur många elever måste Bruksgymnasiet ha för att ekonomin ska ”gå runt”? Allt beror på vilken budget kommunen delar ut och vad som prioriteras. Om en skola får 50 miljoner men ’bara’ kostar 40 miljoner, så går den med ’vinst’.